kolmapäev, 17. september 2014

Kool

Hei ;)

Lõpuks teen ma blogipostituse. Nii palju päevi, nii palju kordi olen ma kavatsenud seda kirjutada, aga alati on midagi vahele tulnud, või on lihtsalt aega liiga vähe.

Niisiis, kool algas mul esimesel septembril, st et olen nüüdseks juba kaks ja pool nädalat koolis käinud. Õhtu enne esimest koolipäeva olin ma väga-väga-väga närvis, nii närvis, et mul hakkas isegi halb. Aga kui see päev kätte jõudis, siis ei olnudki nii hull :) isegi päris lahe oli. Kuna ma lähen kooli koolibussiga (vms), siis jõudsin tol päeval palju varem kohale kui vaja. Aga nii oligi parem, sest jõudsin enne tundide algust esimesed sõbrad leida ja koos nendega ka vajaliku klassi juurde jõuda. Kõik kellega rääkisin olid nii abivalmid ja proovisid kohe otsida inimesi, kes minuga samas klassis on (et ma siis hiljem üksi ei peaks ringi hulkuma) ja paljud tulid ise minuga rääkima ja pakkusid abi (et kui seda kunagi vaja peaks olema, siis kohe küsi jne) :) väga tore :) Kuna ma jõudsin varem ja need, kellega ma lõpuks koos olin, on mingis asjas u nagu Eestis on õpilasesindus, siis sain ma ka esimese klassi lapsi vastu võtta ja uude kooli juhatada. Ning hiljem sain pirukat ka ;) Kui lõpuks päriselt tunnid algasid, siis esimesed paar tundi olid klassijuhatajatega (neid on igal klassil 2 ja minu omad on väga-väga abivalmid ja toredad naised). Klassikaaslased olid ja on väga abivalmid ja lahedad. Ainuke halb asi on see, et ma  ei saa flaami keelest veel aru ja no kui ei ole harjunud inglise keeles rääkima, siis läheb jutt sujuvalt flaami keelele üle. Pean keele ruttu-ruttu ära õppima. Edasised tunnid olid tavalise tunniplaani järgi ja meil oli selleks terve päev i.o-d. Ma ei tea tegelikkult siia maani mida see aine endast kujutab, aga enam vähem on see loodusainete praktiline pool. Nt teeme me selles tunnis NaWe (naturaalained ühes tunnis) ja SoWe (sotsiaaltund vms) -ga samadel teemadel lauamänge ja kokkame ning praktiseerime (kui selline sõna eksisteerib), kuidas erinevat toiduained omavahel reageerivad. Ma olin terve päev väga väsinud, sest sel päeval räägiti igast vajalikku infot, aga flaami keeles, niisiis püüdsin ma väga mõnestki sõnast aru saada ning see väsitas. Ja sellest päevakavast ei saanud ma ikka mitte midagi aru, kogu aeg pidin küsima "mis toimub?", "kuhu nüüd?", "kuhu kõik lähevad?".
Kokkuvõttes, mu esimene päev koolis oli väga väsitav, aga tore. Mul on väga tore klass ning olen kooliga rahul :D

Esimestel päevadel oli väga palju sigimist-sagimist. Päevakavast ei saanud ma esimestel päevadel ikkagi aru. Samuti käisin kogu aeg kooli sekretäri käest küsimas, kus ma nüüd pean olema või kus ma järgmisena pean minema, sest minul ei ole prantsuse keelt ning pean sel ajal kusagil mujal olema. Aga keegi ei öelnud, kus ma sel ajal olema pean ning üksi kooli peal olemine on keelatud. Kuid nüüd on sellega korras :) Õnneks kõik aitavad ning klassikaaslased teevad mu elu palju kergemaks. Nt, tõlkis Marieke mu tunnplaani inglise keelde, Thalina juhatab mind iga päev bussile, Sophie saatis esimestel päevadel pildid kõigest, mis ma kaasa pean võtma ning väga paljud on veel väga-väga palju mind aidanud. No ja muidugi on nad ka väga head sõbrad ning proovivad ikka nii palju kui võimalik inglise keeles rääkida! :) :) :) Ja nad ei lase mul kunagi koolipeal ära eksida :) Väljaarvatud paar korda, kui ühe tüdruku käest küsisin, kus see või teine klass on, siis ta juhatas mind vale klassi juurde (sest ta ise ei jaga ka seda kooli vist veel väga hästi, uus õpilane). Aga no nüüd ma siis tean, et tema käes ei tasu küsida ;)

Koolisüsteem on siin üpris erinev. Nt see, et kõikidel klassidel on iga päev sama palju tunde, v.a see, et kas sul on tunniplaanis ekstra tund või mitte. Ekstra tund ehk siis 8. tund. Jap, meil on neljal päeval nädalas vähemalt 7 tundi. Minu klassil (5stw2 -sotsiaalsuund) on kahel päeval nädalas 8 tundi. Aga kõik kolmapäevad on poole päeva päevad :) ehk siis üleriigiliselt lõppevad tunnid lõunast, st et päevas on ainult 4 tundi. Kurb on aga see, et 1 tund kestab 50 minutit ja iga kahe tunni vahe on täpselt nii suur, kui ruttu sa jõuad klassi vahetada, ehk siis selline asi nagu vahetund puudub :( Pausid on siin sellised: peale teist tundi on 10 minutit, peale neljandat tundi terve tund (vist, vb ka pool tundi) ja peale kuuendat jälle 10 minutit. Ja pausid veedavad nad õues. Segane, nende pauside pärast ma ei saanudki midagi aru.
Hinnete panemine on siin ka erinev, aga sellest ma oska midagi rääkida, sest ma ei mõika seda veel väga hästi :) Tean ainult seda, et oma esimese testi (inglise keeles, kus tuli flaami keelsed laused inglise keelde tõlkida) sain ma 6 punkti ja see on hea, sest mõned said vähem punkte kui mina. Juhuuuu, ühe lause tõlkisin isegi täiesti õigesti :) Ja tean, et i.o-s anname me iga tund õpetajale mingeis pabereid mingite hinnetega, aga seda mis need on või mis neist edasi saab, seda ma ei tea.

Ahjaaa, koolis selline asi nagi garderoob, kui koht kuhu välisriided panna ja jalanõud ära vahetada, puudub. Nii nagu sa kooli lähed, nii oled seal terve päeva. Iga klassi juures on küll nagid, kuhu sa siis oma jaki saad riputada, kui klassi sisse ei taha võtta, aga ikkagi ... minu jaoks väga kummaline ;)

Hakkasin koos ühe teise võpiga, kes minu külas (Gierle) elab, flaami keele õhtukoolis käima. See on 2 korda nädalas ja 2,5 tundi päevas. Tunnid on mul linnas- Turnhout (meeletult ilus linn, väga heade poodidega ja kõige parema jäätisekohvikuga ;)). Minu kodus on sinna bussiga u 20 minutit, aga enamasti on ummikud, nii et võtab palju kauem aega. Kuid siiski, pole väga kaugel ja see on tõesti mõnus koht, kuhu nt peale kooli minna. Kuigi peale kella kuut õhtul seal elu pm haihtub. St, et poed lähevad kinni ja inimesed kaovad kuhugi.

Minu elu esimene Kermis. Paar korda aastas on igal pool belgias Kermis. Ehk siis midagi karnevali laadset, mis enamikesse küladesse tehakse. Pole väga suur, aga siiski tore. Väikestel lastel on seal väga lõbus, sest enamik atraktsioone on tehtud just väikestele lastele :) Ja sel nädalavaheusel oli siis Kermis ja õnneks oli see ka minu külas. Kuna ma elan küla keskplatsike, kirikule, väga lähedal, siis sain iga päev korraks piiluda, mis see on, jälle mingit uut toitu proovida jne, mõnus :) (ps, toidu kohta tuleb eraldi postiutus, sest see on lihtsalt niiiii heaaa)

Muidugi pean igal pool oma nime hääldamist päris kaua seletama ning enamasti pean ma alla andma ja ütlen lihtsalt, et nad hääldasid õigesti :) Minu nime Belgia versioon: Hjeelõõ või Hjeõlõ.

Kindlasti unustasin praegu midagi kirjutada, nii et arvatavasti ei pea järgmist postitust nii kaua ootama ;) ning järgmisel korral lisan rohkem pilte ka. Praegu ma lihtsalt pole veel nii palju teinud ja pildistanud. Olen püüdnus siinsesse ellu ja rütmi sisse sulanduda :)
Suured-suured-suured kallistused Belgiast!!!!!!!!!!!!



2 kommentaari:

  1. Väga huvitav lugemine. Kujutan ette , et Sul, kallis Hele, on nii põnev ja samas väsitav iga päev, iga hetk uut infot saada ja kogeda. Jõudu ja energiat Sulle selleks uueks põnevaks ajaks seal Belgias. Elan väga kaasa Sulle !

    VastaKustuta